Gå til innholdet

TDS i drikkevann: Hva er det og hvilken filtermetode er best?

Hva er TDS og hvilken betydning har det for drikkevann?

TDS, eller "Total Dissolved Solids" (totalt oppløste stoffer), refererer til mengden av oppløste uorganiske og organiske stoffer i vann. Disse stoffene kan inkludere mineraler, salter, tungmetaller og andre kjemiske forbindelser som enten er naturlig tilstede eller kommer fra forurensning. TDS måles vanligvis i milligram per liter (mg/L) eller parts per million (ppm).

Drikkevann fra naturlige kilder inneholder vanligvis en viss mengde oppløste mineraler som kalsium og magnesium, som er gunstige for kroppen og som gir et godt og smakfullt vann. Et høyt TDS-nivå kan derimot påvirke smaken og kvaliteten negativt. Vann med høyt TDS kan smake bittert, salt eller metallisk. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at drikkevann bør ha en TDS-verdi under 500 ppm for å være trygt.

TDS-nivåer i drikkevann i Norge

I Norge er drikkevannskvaliteten generelt svært god, med lave TDS-nivåer sammenlignet med mange andre land. Dette skyldes i stor grad Norges rene vannkilder, som innsjøer, elver og grunnvann. TDS-nivåer i norsk drikkevann ligger heldigvis vanligvis langt under WHO´s anbefalte grense på 500 ppm, ofte mellom 50 og 150 ppm, avhengig av vannkilden. De viktigste bidragsyterne til TDS i norsk vann er naturlige mineraler som kalsium, magnesium og små mengder natrium. Selv om nivåene er lave og ufarlige for helsen, kan lokale variasjoner forekomme, spesielt i områder med brønnvann eller eldre rørledninger som kan tilføre flere oppløste stoffer. Dette gjør at overvåkning av TDS-nivået fortsatt er viktig for å sikre optimal vannkvalitet. I flere tilfeller vil det være gunstig eller nødvendig å installere et RO vannfiltersystem som bidrar til å senke TDS nivået, spesielt i områder med salter i vannet. I områder med lave TDS nivåer og uten salter i vannet vil et keramisk filter med kull være et godt valg. 

Betydningen av RO-filter for TDS i drikkevannet

Omvendt osmose (RO) filtersystemer er svært effektive for å redusere TDS i vann. Disse systemene fjerner over 90 % av de oppløste stoffene ved å presse vann gjennom en semipermeabel membran. Dette resulterer i vann med et veldig lavt TDS-nivå, noe som gir et svært rent drikkevann. Et høyt TDS-nivå kan skade rør og apparater, og påvirke helsen, så ved å bruke RO-systemer kan man beskytte både hjemmet og kroppen. Ulempen med et slikt system (om ikke man velger et som tilsetter mineraler etter rensing) er et vann totalt renset for gode mineraler som kalsium og magnisium som ikke bare er viktige for helsen, men også for god smak på vannet. 

Betydningen av keramiske vannfiltre med kull for TDS i drikkevannet

Keramiske vannfiltre med aktivt kull i kjernen brukes ofte for å forbedre vannkvaliteten, spesielt i områder med moderat  og lav TDS (de fleste husholdninger i Norge). Disse filtrene er svært effektive til å fjerne bakterier, sedimenter, klor og organiske kjemikalier som påvirker lukt og smak. Vanlig aktivt kull i filteret kan adsorbere noen oppløste stoffer, men det reduserer ikke TDS-nivået like mye som et RO-system. Med et slikt filter oppnås en høy vannkvalitet hvor viktige mineraler passerer og bidrar til god smak på vannet. 

Det er her viktig å forstå at selv om keramiske filtre med kull gir trygt og rent vann, og forbedrer smak og lukt, vil de altså ikke betydelig redusere TDS. For husholdninger med høy TDS i inntaksvannet eller som krever svært lavt TDS-nivå, vil et RO-system være nødvendig- gjerne i en variant som tilsetter mineraler etter rensestadiet. En annen moderat løsning vil være å installere et keramisk filterssystem med et ekstra kullfilter der det aktive kullet er tilsatt medier som bidrar til å senke TDS nivå (se HP filter under). Les mer om vår unike renseteknologi.

Betydningen av HP filter (spesialisert kullfilter med redox-legering og resinmedier) for TDS i drikkevannet

Våre HP kullfiltre kombinert med redox-legering (oftest en blanding av kobber og sink) og resinmedier er utformet for å forbedre vannkvaliteten ved å fjerne forurensninger som klor, tungmetaller og organiske kjemikalier. Disse kullfitrene leveres alltid i et sammensatt system med også et keramisk element (se over) og gir derfor en høy filtreringsytelse.

Kullfiltre adsorberer kjemikalier som påvirker smak og lukt, mens redox-legeringen hjelper til med å redusere oksidasjon og fjerner metaller som jern og bly gjennom elektrokjemiske prosesser. Resinmedier, som ofte brukes i ionebytting, fanger opp kalsium- og magnesiumioner som forårsaker hardt vann. Selv om disse filtrene forbedrer vannkvaliteten på flere måter, reduserer de ikke TDS i betydelig grad, siden de hovedsakelig fjerner spesifikke ioner og forurensninger, men ikke alle oppløste stoffer. Ved høye nivåer av TDS og for en merkbar reduksjon i TDS er et RO-system mer effektivt. Les bloggartikkelen RO versus keramisk filter der vi forsøker oss på en sammenlikning av disse to systemene. Hva du velger vil uansett være avhengig av flere faktorer som din vannkvalitet, bruk og økonomiske og miljømessige faktorer. 

Betydningen av partikkelfilter for TDS i drikkevannet

Et partikkelfilter, også kjent som grovfilter eller prefilter, er det første trinnet i mange vannfiltreringssystemer og er spesielt designet for å fjerne større partikler som sediment, rust, sand og smuss fra vannet. Selv om et partikkelfilter er effektivt til å forbedre den visuelle klarheten i vannet og beskytte de finere filtreringsstadiene fra skade, har det liten eller ingen effekt på TDS-nivået. TDS består av mikroskopiske oppløste stoffer som ikke kan fanges opp av grovfilteret. Derfor er partikkelfilteret viktig som et forbehandlingssteg, men for å redusere høyere nivåer av TDS kreves det mer avanserte filtreringsmetoder som omvendt osmose (RO) eller spesialiserte karbonfiltre som vårt HP filter.

Hvordan måle TDS-nivå i drikkevann

TDS-nivå i drikkevann kan enkelt måles med en TDS-måler, et digitalt instrument som gir en rask og nøyaktig avlesning. TDS-målere fungerer ved å måle vannets elektriske ledningsevne, som øker med mengden oppløste stoffer i vannet. For å bruke måleren, dypper man sensoren i vannprøven, og apparatet viser TDS-verdien i milligram per liter (mg/L) eller parts per million (ppm). Disse enhetene er rimelige og enkle å bruke, noe som gjør de populære både for husholdninger og vannkvalitetskontroll. Alternativt kan test strips også benyttes.

Det er også laboratorietester som gir mer nøyaktige resultater, men for daglig overvåking er en TDS-måler eller strips tilstrekkelig for å vurdere om vannet har trygge og akseptable nivåer av oppløste stoffer. Hvis en slik måling over tid viser høye TDS verdier vil det være riktig å installere et RO filter system. Hvis måleresultatene er variable og mer i de lave nivåer vil et keramisk filter med HP filter være et bedre alternativ. Hvis målinger viser salter i vannet er det kun RO filtersystemer som kan fjerne dette. 

Vanlige stoffer som kan inngå i Total Dissolved Solids/TDS i drikkevann:

  • Kalsium (Ca²⁺)
  • Magnesium (Mg²⁺)
  • Natrium (Na⁺)
  • Kalium (K⁺)
  • Karbonater (CO₃²⁻)
  • Bikarbonater (HCO₃⁻)
  • Sulfater (SO₄²⁻)
  • Klorider (Cl⁻)
  • Nitrater (NO₃⁻)
  • Fluorider (F⁻)
  • Fosfater (PO₄³⁻)
  • Jern (Fe²⁺/Fe³⁺)
  • Mangan (Mn²⁺)
  • Bly (Pb²⁺)
  • Kvikksølv (Hg²⁺)
  • Kopper (Cu²⁺)
  • Sink (Zn²⁺)
  • Aluminium (Al³⁺)

Disse stoffene kan komme fra naturlige mineralforekomster, forurensning, rørledninger eller vannbehandlingsprosesser. TDS-nivået angir den totale mengden av disse oppløste stoffene, noe som kan påvirke både vannkvalitet og smak. En bredere laboratorie test vil gi svar på hvilke type stoffer ditt drikkevann inneholder. Måleresultat på en slik test kan variere blant annet etter grunnvannsendringer, værforhold og årstid.

Spørmål om vannrensing, vannfiltertyper og TDS? Ta kontakt med oss så svarer vi så fort vi kan!

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business