Gå til innholdet

Vannet lukter badebasseng og smaker av klor!

KLORERING AV VANN

Hvorfor lukter vannet klor? 

Ingen ønsker lukten av klor når de tapper et glass med vann- heller ikke smaken av det. Vannet skal helst være luktfritt, klart og friskt med en opplevelse av ren natur. Offentlig vann er alltid tilsatt klor da det blir brukt som desinfiserende middel for behandling av vannbårne sykdommer. Avhengig av sensitivitet, kan dette gi drikkevann med forringet smak og lukt og det er ikke lenger fristende å drikke vannet som det er. I land utenfor Norge, for eksempel i Spania der de har et høyere nivå av klor i vannet, skaper dette enda større utfordringer. 

Hvis du opplever å ha en sterk lukt og eventuelt smak av klor i vannet hjemme er det generelt ikke noe å uroe seg for, men du kan eventuelt vurdere om du ønsker å behandle vannet for å forbedre smak og fjerne lukt.  

I følge Drikkevannsforkriften skal ikke mengden klor i drikkevann overskride 5 mg Cl2/l. Klor lukt er merkbar på nivåer over 1mg/l. Normalt er en klormengde på 0,05 mg/l nok til fjerne bakterier og virus, men uansett nivå, fjerner ikke klor bakteriesporer og parasitter. For dette trengs andre behandlingsmetoder. Ulike metoder benyttes ved offentlige og private vannverk for å fjerne disse forurensingene, men med et vannledningsnett som i mange deler av Norge ikke er tett er det fare for innlekking av både bakterier og parasitter. Ønsker du å være sikker på at vannet er fritt for sykdomsfremkallende organismer kan det være lurt å installere et vannfilter. Da er du sikret rent og trygt vann uansett vannkvalitet også ved kokepåbud. Flere av våre vannrensere fjerner lukt og smak av klor i tillegg til bakterier, bakteriesporer og parasitter. For eksempel;

Rent Vann Hjem- et komplett system med drikkevannskran, vannfilter, rør og koblinger

Eco Friendly vannfilter pakke- et komplett system med treveis kran, vannfilter, rør og koblinger 

Hva gjør du hvis vannet lukter av klor? 

Du kan selvfølgelig teste om vannet har høye verdier av klor og om det er over anbefalt mengde. Det er dog lite sannsynlig i Norge. Selv om nivået ikke er over hva drikkevannsforskriften anbefaler (5mg/l) kan du uansett forbedre vannkvalitet, lukt og smak ved å behandle vannet. Den vanligste metoden for å redusere smak og lukt fra klor er ved karbonfiltrering. Du kan velge å filtrere vannet der du bruker det (POU), som ved vannkranen på kjøkkenet, eller ved vanninntaket til husets vannforsyning (POE). De aller fleste av våre vannfiltere har karbonfiltrering i tillegg til andre barrierer mot ulike forurensinger i vann. Slik er du sikret trygt vann uansett vannkvalitet. 

POU systemer: Ønsker du å behandle vannet der du tapper drikkevann og lager mat kan du montere en vannrenser på kjøkkenet under kjøkkenbenken feks; Eco Friendly vannfilter med treveiskran eller Rent Vann Hjem komplett pakke

POE system: Ønsker du å behandle alt vannet i huset kan du installere et system som monteres ved vanninntaket; Eco Solution vanninntaksfilter

Vil du lese mer om Point of Use (POU) og Point of Entry (POE) kan du lese dette blogginnlegget

Vanlige spørsmål om klor i drikkevann 

Selv om klorbehandling gjør bekymring rundt virus og bakterier i drikkevannet mindre, kan lukt og smak av klor utgjøre en bekymring i seg selv.  

Kan jeg drikke vann med klor? I Norge der vi har lave nivåer av klor utgjør ikke klormengden en helsefare. Nivåer under 5mg/l skal ikke utgjøre en helserisiko. Hvis du er sensitiv for klor smak og lukt kan du installere en vannrenser med karbonfilter. Klor i vann vil over tid omdannes og nivåene av klor reduseres naturlig. Du kan derfor også forsøke å la vann stå i en vannmugge over tid eller helle vann flere ganger fra en mugge til en annen da dette gjør omdanningsprosessen raskere. 

Kan jeg bade/ dusje i vann med klor? Hvis ikke du har en kjent overfølsomhet for klor er det trygt å bade og dusje i klorvann. Noen kan reagere på klor med kløende, tørr hud eller tørt hår. 

Tilsettes det eller er det naturlig klor i brønnvann? Offentlig vann og de fleste private leverandører av vann benytter klor som desinfeksjon. Det er ikke vanlig å verken tilsette eller finne klor i brønnvann. Av og til og ved behov vil klor bli brukt som “sjokk behandling” for å desinfisere brønnanlegg.   

Å fjerne lukt og smak av klor er enkelt! Et POU eller POE vannfilter vil sikre deg god kvalitet på drikkevannet, om det gjelder smak, lukt eller forurensinger.  

 

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business