Gå til innholdet

Vannet lukter badebasseng og smaker av klor!

Klor i vann 

Hvorfor lukter vannet klor? 

Ingen ønsker lukten av klor når de tapper et glass med vann- heller ikke smaken av det. Vannet skal helst være luktfritt, klart og friskt med en opplevelse av ren natur.  Offentlig vann er alltid tilsatt klor da det blir brukt som desinfiserende middel for behandling av vannbårne sykdommer. Avhengig av sensitivitet, kan dette gi drikkevann med forringet smak og lukt og det er ikke lenger fristende å drikke vannet som det er. I land utenfor Norge, for eksempel i Spania der de har et høyere nivå av klor, skaper dette enda større utfordringer. 

Hvis du opplever å ha en sterk lukt og eventuelt smak av klor i vannet hjemme er det generelt ikke noe å uroe seg for, men du kan eventuelt vurdere om du ønsker å behandle vannet for å forbedre smak og fjerne lukt.  

I følge Drikkevannsforskriften skal ikke mengden klor i drikkevann overskride 5 mg Cl2/l. Klor lukt er merkbar på nivåer over 1mg/l. Normalt er en klormengde på 0,05 mg/l nok til fjerne bakterier og virus, men uansett nivå, fjerner ikke klor bakteriesporer og parasitter. For dette trengs andre behandlingsmetoder. Ulike metoder benyttes ved offentlige og private vannverk for å fjerne disse forurensingene, men med et vannledningsnett som i mange deler av Norge ikke er tett er det fare for innlekking av både bakterier og parasitter.  Flere av våre vannrensere kan fjerne både lukt, smak av klor, men også bakterier, bakteresporer og parasitter. For eksempel Eco Friendly vannrenser, komplett pakke eller Rent vann hjem, komplett pakke.

Hva gjør du hvis vannet lukter klor? 

Du kan selvfølgelig teste om vannet har høye verdier av klor og om det er over anbefalt mengde. Det er dog lite sannsynlig i Norge. Selv om nivået ikke er over hva drikkevannsforskriften anbefaler (5mg/l) kan du uansett forbedre vannkvalitet, lukt og smak ved å behandle vannet.  

Den vanligste metoden for å redusere smak og lukt fra klor er ved karbonfiltrering. Du kan velge å filtrere vannet der du bruker det (POU), som ved vannkranen på kjøkkenet, eller der vanninntaket til huset vannforsyning er plassert (POE). De aller fleste av våre vannfiltere har karbonfiltrering i tillegg til andre barrierer for forurensinger i vann.  

Ønsker du å behandle alt vannet i huset kan du installere et system som monteres ved vanninntaket. Eksempel på Point of Entry (POE) vannfilter:  

Du kan lese mer om Point of Entry (POE) og Point of Use (POU) HER!

Vanlige spørsmål om klor i drikkevann 

Selv om klorbehandling gjør bekymring rundt virus og bakterier i drikkevannet mindre, kan lukt og smak av klor utgjøre en bekymring i seg selv.  

Kan jeg drikke vann med klor? 

I Norge der vi har lave nivåer av klor utgjør ikke klormengden en helsefare. Nivåer under 5mg/l skal ikke utgjøre en helserisiko. Hvis du er sensitiv for klor smak og lukt kan du installere en vannrenser med karbonfilter. Klor i vann vil over tid omdannes og nivåene av klor reduseres naturlig. Du kan derfor også forsøke å la vann stå i en vannmugge over tid eller helle vann flere ganger fra en mugge til en annen da dette gjør omdanningsprosessen raskere. 

Kan jeg bade/ dusje i vann med klor? 

Hvis ikke du har en kjent overfølsomhet for klor er det trygt å bade og dusje i klorvann. Noen kan reagere på klor med kløende, tørr hud eller tørt hår. 
 
Tilsettes det eller er det naturlig klor i brønnvann? 

Offentlig vann og de fleste private leverandører av vann benytter klor som desinfeksjon. Det er ikke vanlig å verken tilsette eller finne klor i brønnvann. Av og til og ved behov vil klor bli brukt som “sjokk behandling” for å desinfisere brønnanlegg.  
 
Å fjerne lukt og smak av klor er enkelt! - Et POU eller POE anlegg er enkelt å innstallere og vil sikre god kvalitet på drikkevannet.

 

Adresse
Verpetveien 56, 1540 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business