Gå til innholdet

Hva betyr POE og POU, og hvilket vannfilter system trenger du?

Hvilket vannfiltersystem trenger du?

Du lurer kanskje på hvorfor vi merker alle våre vannfiltre med POE og POU? Det er av den enkle grunn at det skal være lett for deg å finne det vannfiltret som passer ditt behov. POE og POU er engelske akronymer for henholdsvis "Point of Entry" og "Point of Use". De beskriver hvor et vannfiltersystem er montert og i bruk. Enten du trenger å desinfisere vannet, redusere kalknivåer eller forbedre smak og lukt, vil det store spekteret av POE og POU vannfilter systemer gi deg kontroll på vannkvaliteten. 

HVA ER FORSKJELLEN PÅ ET POE OG ET POU VANNFILTER SYSTEM?

POE og POU er to tilnærminger til vannrensing hjemme, på hytta eller kontoret.

 • POE- Point of entry vannfilter systemer monteres på husets vanninntak og renser alt vannet som brukes i huset (forbruksvannet). Et POE vannfilter system renser større mengder vann per tidsenhet enn et POU system.
 • POU- Point of use vannfiltre plasseres oftest rett ved vannkranen. Vannfilter systemene installeres der vannet blir benyttet og renser vannet som brukes til matlagning og drikke. De fleste slike systemer renser vannet til trygg drikkevannskvalitet. 

Begge vannfilter systemer bruker liknende, men oftest nedskalerte variasjoner av samme teknologi som store vannforsyningssentraler. Teknologien som benyttes kan variere. POU og POE har hver sine fordeler og kan brukes i kombinasjon for å takle et stort spekter av og utfordringer med vannkvalitet.

POE: BURDE DU BEHANDLE FORBRUKSVANNET?

POE vannfilter systemer renser alt vann i huset da de kobles til vanninntaket. Dette gjør at du ikke bare renser drikkevannet, men også vannet på badet og til maskiner som kjøleskap med tappekran, oppvask- og vaskemaskin. Et POE vannfilter er ofte større i størrelse enn et POU vannfilter system, det plasseres oftest i forkant av varmtvannsberedere og kan rense flere tusen liter med vann hver dag. Det er noen vurderinger som må gjøres ved valg av et POE vannfilter system.

Fordeler:

 • Praktisk: POE vannfiltre er en enkel måte å sikre at alt vannet i huset renses.
 • Lite vedlikehold: Den høye kapasiteten gjør de mer varige og lettere å vedlikeholde.
 • Redusert kost over tid: Selv om vannfilter systemet har en høyere inngangspris, kan det være billigere over tid med kun ett POE vannfilter system enn hvis du trenger POE vannfiltre ved flere kraner.
 • Beskytter rørsystem mm: POE systemer, er ofte spesifikt rettet mot utfordringer som forhøyede verdier av kalk, jern og mangan, og forebygger avleiringer og korrosjon på sanitærutstyr og annet som er i kontakt med vannet. 

 Ulemper:

 • Høyere startkostnad: Prisen for et POE vannfilter system kan være høy og må monteres av en rørlegger.
 • Forurensing fra rør: POE vannfilteret gir vann med høy kvalitet, men kan ikke alene behandle forurensinger fra husets eget rørsystem og armaturer som kobber og bly. Det vil oftest heller ikke fjerne bakterier og andre sykdomsfremkallende organismer som kan forekomme i offentlig vann eller fra eget brønn/borevann. Er dette en utfordring eller det ønskes å behandle vann til garantert sikker drikkevannskvalitet må det i tillegg installeres et POU vannfilter system. 

Noen typer POE vannfilter systemer:

 • Eco Solution vanninntaksfilter -et vannfilter med flere rensetrinn (HP filter og keramiske filterstaver). Eneste POE vannfilter med keramisk element som renser alt vannet til drikkevannskvalitet. Beregnet for mindre husholdninger eller hytter. For større husholdninger kan flere filtre monteres i serie. 
 • Eco Grovfilter kit -et grovfilter kit med filterhus, 5 micron trådfilter og veggbrakett. Monteres ved husets vanninntak enten alene eller i forkant av andre rensesystemer for å stoppe større partikler i å gå videre. 
 • Eco Mekanisk Grovfilter -et grovfilter for større partikler som sand, rustpartikler mm. Leveres med et 80 micron vaskbart filter. 
 • Eco FM jern og mangan vannfilter - et supereffektivt vannfilter for jern, mangan og svovel. Monteres enkelt ved vanninntaket- Plug and Plau system. Automatisk tilbakespyling. Lang levetid, svært lite/ingen vedlikehold eller service nødvending. 
 • Eco kalkfilter- et tradisjonelt bløtgjørings/ionebytte anlegg - fjerner kalk fra inntaksvannet ved ionebytte. Systemet regenereres automatisk med salt. 
 • Eco Oneflow kalkfilter -Miljøvennlig forebygging av kalkavleiringer med nærmest null vedlikehold. Ikke behov for salt eller kjemikalier. Plug and play system.
 • Eco KFU Kalkfilter -et kalkfilter som kan monteres enten ved vanninntaket (POE) eller der vannet tappes/brukes (POU). Beregnet for små husholdninger, hytter og foran vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, vanndispensere mm. Miljøvennlig forebygging av kalkavleiringer med ingen vedlikehold. Superenkel å montere.  

POU: NÅR ER DET BEDRE Å RENSE VANNET VED TAPPEKRANEN?

POU vannfilter systemer er små i størrelse, er laget for mindre mengder vann og for rensing av vann til ett spesifikt tappepunkt. Et vannfilter system laget for å rense vannet fra kjøkkenkranen til høy og sikker drikkevannskvalitet, som Rent Vann Hjem drikkevannsfilter, er et eksempel på et POU system. Vannet i dusjen trenger ikke nødvendigvis å ha like høy vannkvalitet som vannet fra kjøkkenkranen. Vann du drikker har større sannsynlighet for å påvirke kropp og helse enn vann du dusjer eller bader i. Ved å installere POU vannfilter systemer ved enkelte kraner kan du behandle spesifikke drikkevannsutfordringer som ellers vil kunne være mye dyrere og mer upraktisk å behandle med et POE vannfilter system. Andre formål med et POU vannfilter system er; beskyttelse av sanitærutstyr, som i forkant av varmtvannsberedere og rensing av vann til isbitmaskiner og kjøleskap. Eco Kalkfilter KFU er et slikt system. 

POU vannfiltre installeres ved et vannuttak, vanligvis i benkeskapet under kjøkkenvasken eller der vannet tappes og benyttes. Er du ute etter et drikkevannsfilter anbefaler vi å lese artikkelen "Hvilket drikkevannsfilter trenger jeg?"

Fordeler:

 • Høy vannkvalitet: POU vannfilter systemer sikrer klart og rent vann med høy drikkevannskvalitet der du trenger det; for eksempel fra kjøkkenkranen.
 • Enkelt: De er oftest kompakte og lette å installere og vedlikeholde.
 • Lavere pris: Hvis du bare trenger å behandle drikkevannet og ikke forbruksvannet vil et POU vannfilter system være det mest kostnadseffektive å installere og vedlikeholde.

Ulemper:

 • Lavere volum og gjennomstrømningshastighet: I sammenlikning med POE vannrensere vil et POU vannfilter system rense et lavere volum av vann per tidsenhet.
 • Noe mer vedlikehold: Disse vannfiltrene krever i noen tilfeller hyppigere filterbytte avhengig av bruk og vannkvalitet enn et POE vannfilter system.

Noen typer POU vannfilter systemer:

 • Eco Gravity- et mobilt vannfilter for blant annet hytte, båt og bobil. Passer like godt på benken hjemme som i bobilen! Består av to forsølvede keramiske filtre med kull i senter. Teknologien gir trygt vann fra enhver ferskvannskilde som bekk, tjern, elv og fjellvann. Keramikken fjerner og så skadelige stoffer som sprøytemidler og andre kjemikalier. 
 • Rent Vann Hjem vannfilter- et komplett system med drikkevannskran, rør/ koblinger og vannfilter. Monteres enkelt i skapet under vasken. Består av et HP filter og et forsølvet keramisk filter med kullblokkstav, som gir garantert klart, trygt, sunt og godt vann uansett vannkvalitet på inntaksvannet. 
 • Rent Vann Hytte vannfilter- et komplett system med drikkevannskran, rør/ koblinger og vannfilter. Monteres enkelt i skapet under vasken. Dette filteret har i tillegg til et HP filter og et keramisk element, et ekstra grovfilter. Dette vannfilter systemet er ideelt der det forekommer større partikler i vannet. Et grovfilter forlenger levetiden på de andre filtrene og hindrer tilstopping av keramikken- noe som fører til sjeldnere behov for rengjøring av keramikken. 
 • Eco Friendly komplett vannfilter pakke- med treveiskran, rør/ koblinger og vannfilter. Her trenger du ikke egen drikkevannskran. En treveiskran har ulike utløp for renset og filtrert vann, og forbruksvannet. Monteres enkelt i skapet under vasken. Består av et HP filter og et forsølvet keramisk filter med kullblokkstav, som gir optimal vannkvalitet!

SÅ HVILKET VANNFILTER SYSTEM TRENGER DU?

Det riktige systemet for deg avhenger av flere faktorer:

 • Hvilke problem trenger du å løse?
 • Hvilken vanngjennomstrømningshastighet trenger du?
 • Hvor mye av vannet må renses?
 • Hvor mye plass har du tilgjengelig?
 • Ønsker du at ALT vannet skal renses?
 • Ønsker du vann renset flere steder?
 • Hva er kostnaden?

POE og POU vannfilter systemer har begge sine sterke sider, men det er verdt å merke seg at ett system alene ikke kan fjerne alle typer forurensninger. En "ett system passer til alt" tilnærming er ikke mulig. Å ha en formening om eget behov og hvilke utfordringer du har med vannet, vil kunne hjelpe deg i avgjørelsen og valget av det mest hensiktsmessige systemet til ditt bruk eller om det er en kombinasjon av vannfilter systemer som er det riktige. Trenger du hjelp med akkurat din utfordring kan vi guide deg til riktig vannfilter og kombinasjon. Les også artikkelen for valg av drikkevannsfilter "Hvilket drikkevannsfilter trenger jeg?".

Eksempel på vannfilter installasjon POU/POE

 • POE
 • 1
Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business