Gå til innholdet

Vann og beredskap i Norge

Vann og Beredskap i Norge: Sikkerhet og Forberedelse

I Norge er vi bortskjemt med tilgang på vann. Her er mengder av tjern, innsjøer og rennende elver og bekker, og vi tar ofte rent vann for gitt. Men vann er en av de mest kritiske ressursene, spesielt i en beredskapssituasjon. Enten det er som følge av naturkatastrofer, tekniske feil, eller andre uforutsette hendelser, kan tilgangen til rent drikkevann bli truet. Derfor er det viktig å forstå betydningen av vann i beredskapssammenheng og hvordan man kan sikre seg tilgang til rent vann når krisen inntreffer.

Viktigheten av vann i beredskap

Vann er essensielt for menneskelig overlevelse. Kroppen vår består av omtrent 60% vann, og vi er avhengige av det for å regulere kroppstemperatur, transportere næringsstoffer og kvitte oss med avfallsstoffer. Uten tilgang til vann kan mennesker kun overleve i tre til fire dager, noe som gjør det til en avgjørende ressurs i enhver nødssituasjon.

I Norge har vi et relativt stabilt klima (selv om dette også dessverre er i endring) og godt utbygde vannforsyningssystemer. Likevel har vi sett eksempler på hvordan naturkatastrofer som flom, ras og ekstremvær kan true vannforsyningen. For eksempel kan en flom forurense vannkilder og strømutfall kan sette pumpestasjoner ut av drift. Sabotasje og terror kan også inntreffe. I slike tilfeller kan vannforsyningen bli utilgjengelig eller usikker i flere dager eller uker. 

Anbefalinger for beredskapslagring av vann

For å være forberedt på en krisesituasjon anbefaler myndighetene at alle husholdninger har et lager av drikkevann som kan vare minst tre dager, gjerne en uke. For 3 dager tilsvarer dette omtrent ni liter vann per person, som dekker både drikke og matlaging. Det er viktig å lagre vannet på et mørkt og kjølig sted, i beholdere som er godkjent for mat og drikke.

Vann som lagres hjemme bør byttes ut hver 6-12 måned for å sikre at det forblir ferskt. Det er også mulig å kjøpe ferdig emballert drikkevann som har lengre holdbarhet. Når man lagrer vann, er det viktig å sørge for at beholderne er godt merket med dato for når vannet ble lagret, slik at man enkelt kan holde oversikt over når det bør byttes ut. Du kan lese mer om lagring av vann, vask av vanntanker mm. i artikkelen fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap; Slik lagrer du drikkevann.

Vannfiltreringssystemer som del av beredskapen

I tillegg til å lagre vann, kan det være lurt å investere i et vannfiltrerings-system som en del av beredskapsutstyret. Dette kan være spesielt nyttig dersom du ikke har tilgang til rent drikkevann fra kranen eller fra lagrene dine. Vannfiltrerings-systemer fjerner bakterier, parasitter og andre forurensninger som kan gjøre vannet utrygt å drikke.

Det finnes flere typer vannfiltre som er egnet til beredskapsformål, inkludert:

Personlige vannfiltre: Disse små, bærbare filtrene er ideelle for turer eller som en del av en beredskapssekk. De kan filtrere bort mikroorganismer og gjør vann fra bekker og innsjøer trygt å drikke.

Pumpesystemer: Disse mer robuste filtrene er perfekte for familier og nabolag, og kan behandle store mengder vann på relativt kort tid. De krever manuelt arbeid, men gir en sikker forsyning av rent vann. Vårt system kan også brukes med en strømkilde som bil batteri om dette er tilgjengelig. 

Gravitasjonsfiltre: Disse filter systemene er ideelle for hjemme- og hyttebruk, spesielt når strømmen er borte. Vann fylles i en øvre beholder og renner gjennom et filter til en nedre beholder, der det trygt kan tappes.

Ved å ha et vannfiltrerings-system som en del av beredskapsplanen kan man være tryggere på at man vil ha tilgang til rent vann, selv når de vanlige forsyningene svikter.

I Norge er vi heldige som har tilgang til rent vann i hverdagen, men vi må ikke ta dette for gitt. Ved å forberede seg på uforutsette hendelser gjennom beredskapslagring av vann og bruk av vannfiltrerings-systemer, kan man sikre at en selv og ens familie er trygge dersom en krisesituasjon oppstår. Vann er en grunnleggende ressurs som vi ikke kan overleve uten, og ved å ta enkle grep i dag, kan vi sikre oss mot uventede hendelser i fremtiden.

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business