Gå til innholdet

Slik analyserer du vannet ved hjelp av sansene

Vannanalyse

Er ikke vannet som det skal være? Smaker det av metall, lukter som råttent egg, eller etterlater rustrøde flekker og merker, kan det være et tegn på dårlig vannkvalitet. Det er mange faktorer som påvirker lukt, smak og den generelle opplevelsen av vann. Ved bruk av sansene kan du selv komme langt i å diagnostisere vannet. 

Lær hvordan du diagnostiserer vannet basert på disse tegnene:  

Det visuelle; Har du vann som etterlater avleiringer og merker? 

 • Forkalkninger rundt vanndyser mm. 
 • Gråhvitt belegg  
 • Såpe skummer dårlig  
 • Tøyet blir ikke rent og blir med tiden grått og hardt 

Disse problemene oppstår som regel der det er hardt vann (høy konsentrasjon av hovedsakelig kalsium). Eco Water tilbyr flere løsninger for behandling av hardt vann. En måte er å senke hardhetsgraden på vannet med Eco Kalkfilter; et tradisjonelt bløtgjørings-/ ionebytteanlegg (tradisjonell behandling med salt). Har du store utfordringer kan denne løsningen gi det beste resultatet. En annen løsning er å installere et system med en teknologi som gjør at stoffer som kalk ikke fester seg. Eco Kalkfilter KFU (POU- point of entry for water) og  Eco Oneflow Kalkfilter(POE- point of use for water); to produkter med tilsvarende egenskaper, har en teknologi som ikke krever vedlikehold, service eller oppfølgning i motsetning til tradisjonell behandling med salt. Eco Kalkfilter KFU er et lite filter egnet for hytter og andre steder med mindre forbruk. Eco Oneflow er egnet for steder med større vannforbruk som i en husholdning, hotell, for et svømmebasseng, bedrifter etv. 

 • Rustfargede eller sorte flekker 

Du kan ha jern og/eller mangan i vannet. Jern og mangan kan begge gi flekker (henholdsvis rustfarget/sorte) på hvitevarer, innredning og klær. Jern og mangan kan også felles ut av vannet når det får kontakt med oksygen. Derfor kan du oppleve å finne brunt/ sort bunnfall i vannglass når det har stått en liten stund. Jern og mangan kan også gi utfordringer med vond lukt og smak. Løsningen er et Eco FM Filter som monteres ved husets vanninntak (POE). Det er enkelt å montere og krever lite vedlikehold og normalt ingen serviceavtaler.    

Hvilken farge har vannet? 

 • Blått eller grønt 

Kan indikere høyere konsentrasjoner av kobber. Det kan være at vannførende rør lekker for mye metall. Varmtvannsberedere laget i kobber har også oftest et høyere nivå av kobber, og er en av grunnene til at det ikke anbefales å drikke varmtvann. Flere av våre POU vannfiltre fjerner kobber for eksempel Rent Vann Hjem (POU) og Eco Friendly(POU).

 •  Brunt eller sort 

Du kan ha mangan i vannet. Dette kan også gi en bitter metallisk smak. Løsningen er et Eco FM Filter som monteres ved husets vanninntak (POE). Det er enkelt å montere og krever lite vedlikehold og normalt ingen serviceavtaler.  

 • Rødt eller oransje 

Tyder oftest på høyere konsentrasjoner av jern. Dette kan gi flekker, metallsmak og rustfarge. Også her vil vårt plug and play filter; Eco FM være en god løsning.   

Hvordan lukter vannet? 

 • Som et offentlig svømmebasseng 

Tyder på høyere nivåer av klor. Alle som får vann fra et vannverk har klor i vannet da dette er den vanligste formen for desinfeksjon. Les mer om klor i denne artikkelen. Et vannfilter med aktivt kull vil fjerne klor fra vannet. Alle våre Point of Use (POU) filtere har aktivt kull som en del av renseteknologien. For eksempel Rent Vann Hjem som vil gi det trygt og godt vann uten smak og lukt av klor. 

 • Råtne egg

Du kan ha hydrogensulfid i vannet. Dette kan føre til at vannet smaker vondt og får en råtten eller kjemisk lukt. Et kullfilter; for eksempel Twist & Lock med en kullfilter patron (POU), vil kunne løse problemet. Ved større utfordringer kan Eco FM (POE) være løsningen. Les mer og se hvilke produkter vi anbefaler i dette blogginnlegget. 

 • Sediment 

Du kan ha oppløste faste stoffer fra sedimenter i vannet. Dette kan gi en ubehagelig lukt. Oftest vil et grovfilter ta seg av dette. Jo finere partikler jo lavere micron/ porestørrelse trenger du for å stoppe sedimentene. Vi har flere grovfiltere i nettbutikken. Eco Grovfilter kit kan konfigureres med filter i ønsket porestørrelse.

 • Fisk 

Du kan ha barium eller cadmium i vannet. Flere av våre drikkevannsfiltre fjerner barium og cadmium for eksempel Rent Vann Hjem (POU). 

 • Jordaktig/ fisk/ mugg 

Denne lukten og smaken kan være forårsaket av alger, mugg eller bakterier i vannet. Uten behandling kan disse forurensingene fort forverres og vannet kan være helseskadelig. Her anbefaler vi å koke vannet hvis ikke du har et godt vannfilter som fjerner sykdomsfremkallende stoffer/organismer. Alle våre POU systmer vil gi trygt drikkevann uansett vannkvalitet; for eksempel Eco Friendly komplett vannfilter. I slike tilfeller er det svært viktig å finne årsak , og vannrensing eller å bruke en annen drikkevannskilde er viktig for å unngå sykdom inntil årsak er stadfestet og utbedring utført. 

Hvordan smaker vannet? 

 • Salt 

Du kan ha klorid eller sulfat i vannet. Har du salt i vannet trengs et RO anlegg som Eco Soft (POU). Noen brønner har tilsig av brakkvann eller salt fra grunnen fra for eksempel veisalting.  

 • Metall 

Du kan ha jern eller sink i vannet. Ved mindre utfordringer vil et POU vannfilter for drikkevann kunne gjøre jobben; for eksempel Eco Friendly. Ved større utfordinger vil Eco FM Filter (POE), et system som monteres ved husets vanninntak være effektivt. 

 • Klor

Du har klor i vannet. I Norge desinfiseres vannet med klor og alle som har vann fra offentlige vannverk vil ha klor i vannet. I andre land er det ikke uvanlig med høyere doser klor og vannet kan dermed få en sterkere smak og lukt av klor enn det vi opplever her. Vannfiltere med aktivt kull vil fjerne lukt og smak av klor. Alle våre POU drikkevanns filtre har et kull element og er alle velegnede til å fjerne smak og lukt av klor. Les mer i denne bloggartikkelen for mer informasjon om klor i vann. 

Er du i tvil på vannkvaliteten- test vannet! 

Mens vond smak, lukt og visuelle tegn kan gi en pekepinn på forurenset vann kan det være vanskelig å oppdage usynlig forurensninger. Det kan derfor uansett være lurt å teste vannet hvis du mistenker at noe er galt. Vi har flere samarbeidspartnere på dette- ta kontakt så hjelper vi deg videre! 

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business