Regnvann som drikkevann – er det egentlig trygt?
Mange av oss har sikkert stått ute en sommerdag og kjent regnet treffe ansiktet. Det føles friskt, rent – nesten som naturens egen dusj. Men kan vi faktisk drikke regnvann? Hva med alle partiklene, bakteriene og forurensningene det kan inneholde på vei fra himmel til takrenne til glasset? Vi skal se nærmere på hva som må til for å gjøre det trygt å drikke – og hvilke muligheter og utfordringer som følger med å bruke regnvann som drikkevann.
Hva er regnvann – og hvor rent er det egentlig?
Regnvann er i utgangspunktet vann som har fordampet fra jordens overflate og kondensert i atmosfæren før det faller ned igjen. I teorien høres dette veldig rent og naturlig ut – og det er det faktisk også, til en viss grad. Når regnet først dannes i skyene, er det ganske rent. Problemet begynner når det beveger seg nedover gjennom atmosfæren og lander på taket ditt.
På vei ned kan regnvannet ta med seg alt fra støv og pollen til forurensning fra industri og eksos. Og samler du det på et tak, kan du få med deg alt fra fugleskitt og løv til rester av maling og takstein. Det er derfor viktig å ikke anta at regnvann automatisk er trygt å drikke, selv om det kommer fra himmelen.
Hvorfor bruke regnvann som drikkevann?
- Miljøvennlig: Det reduserer belastningen på grunnvann og kommunale vannsystemer.
- Gratis: Når systemet først er på plass, koster det deg lite eller ingenting å samle.
- Selvforsynt: Perfekt for hytter, avsidesliggende boliger eller for dem som vil være mindre avhengige av offentlig vannforsyning.
- Klimatilpasning: Med hyppigere tørkeperioder og endret nedbørsmønster, blir det viktigere å ta vare på hver dråpe.
Regnvann + rensing = trygt drikkevann
1. Forfiltrering
Først og fremst bør regnvannet filtreres for å fjerne større partikler som løv, rusk og skitt. Dette skjer ofte i en enkel sil eller grovfilter ved innløpet til regnvannstanken.
2. Vannlagring
Vannet lagres i en tank – og her er det viktig at tanken er lukket og laget av materiale som ikke avgir stoffer til vannet. Anbefalte materialer er plast godkjent for drikkevann eller rustfritt stål. Unngå åpne kar eller gamle oljetanker.
3. Finkornet filtrering
Neste steg er å kjøre vannet gjennom et finere filter som tar små partikler og sedimenter. Dette kan være partikkelfilter og/eller aktivt kullfilter. Velges et Eco Friendly vannrense-system (se punktet under) er et slikt forfilter en del av vannfilter løsningen.
4. Desinfiserings systemer for rensing av regnvann – med og uten strøm
Etter forfiltrering og partikkelfjerning er det viktig å sørge for trygg desinfisering. Et effektivt og enkelt alternativ er Eco Gravity – et gravitasjonsfilter som fjerner bakterier, parasitter og tungmetaller uten behov for strøm eller kjemikalier. Dette gjør systemet ideelt både for hytter og hjem der man ønsker en naturlig og strømløs løsning.
Dersom du har tilgang til strøm og bruker en pumpe, finnes det også andre gode alternativer som gir høyere kapasitet og enda mer effektiv rensing. Både Eco Friendly Plus og Eco Friendly XXL er trygge systemer som kan rense større vannmengder og er godt egnet til rensing av regnvann. Disse systemene krever vanntrykk så en pumpe er nødvendig. Vannfiltrene gir deg svært grundig vannrensing – perfekt for deg som ønsker maksimal trygghet og komfort.
Hva sier lovverket?
I Norge er det fullt lovlig å bruke regnvann, men skal det brukes som drikkevann, gjelder Mattilsynets retningslinjer. Hvis du leverer vann til andre (f.eks. utleie eller næring), må du kunne dokumentere at vannet er trygt. Til privat bruk har du mer spillerom, men det anbefales uansett å sikre god rensing.
Kan jeg bruke regnvann til andre ting?
- Toalettspyling
- Klesvask
- Bilvask
- Vanning av hage og planter
- Rengjøring
Dette sparer både vann og penger, og er godt for miljøet.
Når bør man være ekstra forsiktig?
- I områder med mye luftforurensning eller nær store industriområder.
- Hvis takmaterialet avgir farlige stoffer, som visse typer gammel takpapp eller kobbertak.
Selv om det kan oppstå alge- og bakterievekst i lagringstanken – for eksempel ved dårlig vedlikehold eller manglende tetting – er dette ikke et problem dersom man bruker et gravitasjonsfilter som Eco Gravity eller Eco Friendly Plus/XXL, som effektivt fjerner slike forurensninger.
Konklusjon: Er regnvann trygt å drikke?
Ja, men bare hvis det renses skikkelig. Regnvann kan bli en god, bærekraftig vannkilde – enten du bor på landet, har hytte, eller vil redusere vannforbruket ditt i byen. Med riktig system og godt vedlikehold, kan du få krystallklart og trygt drikkevann rett fra naturen.
Kom i gang med regnvann som vannkilde
Vi tilbyr komplette vannrensesystemer tilpasset både hytter, eneboliger og større bygg. Ta gjerne kontakt med oss for rådgivning – vi hjelper deg med å finne den tryggeste og mest effektive løsningen for ditt behov.