Sikre rent vann i krisetider: Vanntanker for beredskapslager
I dagens samfunn er vi vant til at rent vann alltid er tilgjengelig i springen, men hva skjer hvis denne tilgangen plutselig forsvinner? Å være forberedt på slike situasjoner er en viktig del av egenberedskapen. Her får du en oversikt over hvordan du kan sikre deg og dine nærmeste tilgang til rent drikkevann ved hjelp av større vanntanker.
Hvorfor lagre vann?
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at hver person har et beredskapslager på rundt 20 liter drikkevann. Dette dekker minimumsbehovet for én uke dersom vannforsyningen skulle bli avbrutt. DSB anbefaler også at vann lagret over lengre tid byttes ut minst én gang i året for å sikre god kvalitet. Vannet brukes til både drikke, matlaging og hygiene. Vi anbefaler at du også besøker DSB egne sider; sikkerhverdag.no der du finner mange tips og råd om hva og hvordan du best forbereder deg på en krise.
Hvordan lagre vann riktig
For å sikre at vannet holder seg rent og trygt over tid, bør du følge disse trinnene:
-
Rengjøring av vanntanker: Skyll vanntankene grundig med såpe og vann før bruk, og sørg for at alle rester av rengjøringsmidler skylles godt ut. Alternativt, eller i tillegg, kan du desinfisere tankene ved å tilsette to korker husholdningsklorin per 10 liter vann, la det stå i minst 30 minutter, og deretter skylle godt igjen. (sikkerhverdag.no)
-
Fylling: Fyll beholderne helt fulle med kaldt, rennende vann fra springen. Unngå å bruke varmt vann, da dette kan frigjøre metaller fra rørnettet.
-
Lagring: Våre putetanker er laget for å tåle UV-lys over lengre tid, men de fleste andre stasjonære vanntanker har ikke den samme beskyttelsen mot sollys. Generelt anbefales det uansett å oppbevare alle vanntanker på et mørkt og kjølig sted hvis mulig. Dette bidrar til å opprettholde vannkvaliteten over tid og reduserer risikoen for bakterie og algevekst.
Valg av vanntanker for beredskap
Når det kommer til lagring av større mengder vann, tilbyr Eco Water to hovedtyper vanntanker som er ideelle for beredskapsformål:
-
Sammenleggbare vanntanker: Disse tankene er laget av robust PVC-belagt tekstil og er godkjent for oppbevaring av drikkevann. De er lette, holdbare og kan brettes sammen når de ikke er i bruk, noe som gjør dem plassbesparende og enkle å oppbevare. Eco Water tilbyr disse tankene i størrelser fra 300 til 1000 liter, slik at du kan velge den som passer best for ditt behov.
-
Stasjonære vanntanker: For de som ønsker en mer permanent løsning, tilbyr Eco Water stasjonære vanntanker laget av høykvalitetsmaterialer som sikrer lang levetid og beskyttelse mot forurensning. Disse tankene er godkjent for oppbevaring av drikkevann og er tilgjengelige i ulike størrelser. De kan plasseres både innendørs og utendørs, avhengig av dine lagringsmuligheter.
Tips for god vannlagring
-
Plassering: Putetankene bør plasseres på et jevnt underlag for å unngå skader. Det anbefales også å legge en beskyttende duk under tanken for ekstra sikkerhet. For begge type tanker er det lurt å unngå områder med direkte sollys eller ekstreme temperaturer.
-
Vedlikehold: Rengjør tankene mellom hver gang vannet byttes for å forhindre oppbygging av bakterier og alger. Bruk gjerne mildt såpevann eller en desinfiserende løsning, og skyll godt før ny påfylling. Følg produsentens anvisninger for rengjøring og vedlikehold for å sikre optimal hygiene og brukervennlighet. For ekstra sikkerhet kan det være lurt å ha et vannfiltreringssystem i beredskapslageret for bruk dersom du i en krise er usikker på vannkvaliteten til det lagrede vannet eller du bare, eller i tillegg, har tilgang på vann fra kilder som; takvann, regnvann, tjern, bekker osv. Les også blogartikkelen "Vann og Beredskap i Norge: Sikkerhet og Forberedelse".
-
Rotasjon: Selv om vann kan lagres i lang tid, er det lurt å bytte ut vannet minst en gang i året for å sikre god smak og kvalitet.
Å være forberedt
Å være forberedt på uforutsette hendelser handler om å sikre de mest grunnleggende behovene, hvor tilgang til rent vann er essensielt. Sjekk ditt eget beredskapslager i dag for å være sikker på at du har tilstrekkelig med vann og nødvendig utstyr tilgjengelig. Ved å investere i passende vanntanker og følge offentlige råd om vannlagring, kan du sørge for at du og dine nærmeste er godt rustet til å håndtere krisesituasjoner. Husk at god planlegging og forberedelse gir trygghet i hverdagen.